'

недеља, 17. јануар 2010.

Uefa prijeti izbacivanjem: Jedanaest najvećih klubova ukupno duguje 3,4 milijarde funti!

Uefa prijeti izbacivanjem: Jedanaest najvećih klubova ukupno duguje 3,4 milijarde funti!


NAJBOLJIM engleskim klubovima prijeti izbacivanje iz europskih natjecanja, izjavio je za Sunday Times neimenovani izvor iz Uefe.

UEFA na zahtjev svog predsjednika Michela Platinija radi ubrzano na donošenju statuta o Financijskom fair playu. Iako je taj projekt još uvijek daleko od ozakonjivanja u UEFA-inu Izvršnom odboru, bude li jednog dana ipak usvojen, mogao vi većinu najboljih engleskih klubova eliminirati iz Lige prvaka i Europa lige.

Njegov će osnovni uvjet biti pozitivno financijsko poslovanje, odnosno obveza klubova da ne smiju trošiti više od onoga što privređuju. Kriterij nema direktne veze s količinom duga: uvjet neće biti nepostojanje duga ili blokiranje kredita, već dokaz da klub svoje dospjele obveze uredno servisira unutar godišnjeg razdoblja.

"To znači da bi Chelsea i Manchester City dobili zabranu nastupanja u UEFA-inim natjecanjima unatoč činjenici što njihovi vlasnici imaju običaj na kraju godine vlastitim sredstvima, s računa drugih kompanija koje imaju u portfelju, anulirati milijunski minus, što su ove godine napravili i Abramovič i Mansour bin Zayed al-Nahyan. Manchester United i Liverpool također ne bi zadovoljili kriterije jer je njihov manjak na računu izravna posljedica duga nagomilanog pri preuzimanju kluba od njihovih stranih vlasnika", izjavio je Timesu anonimni izvor izdvojivši i dva svijetla primjera:

"S druge strane, Arsenal bi zadovoljio kriterije jer zarađuje više no što troši, uključujući i servisiranje redovitih rata kredita. Isto se odnosi i na Tottenham."

Kad je u pitanju kontinent, Timesov izvor navodi da bi europski nastupi također bili uskraćeni Real Madridu i Interu iz Milana.

Prijedlog statuta trebala bi donijeti 11-eročlana komisija sastavljena od pravnih stručnjaka, u kojoj sjedi i bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, a isti bi se trebao početi primjenjivati od sezone 2013/2014.

U UEFA-i su svjesni da ne smiju ići arogantno jer bi bez najboljih klubova pod svojim krovom riskirali organizaciju paralelnih natjecanja. Također, spremni su saslušati i prijedloge klubova kojih se pravilo tiče.

UEFA ne želi, piše Times, da odjednom svi klubovi počnu poslovati bez investicija i bez zaduženja, ali zato inzistira na tome da se trenutačni kaos mora obuzdati.

Najveći eurospki nogometni dužnici (u milijunima funti):

727 Manchester United

609 Real Madrid (u klubu tvrde da je dug 296 milijuna funti)

436 Barcelona

386 Inter

297.7 Arsenal

240 Liverpool

147 Juventus

136 Roma

96 Bayern München

0 Chelsea (vlasnikovom dokapitalizacijom saniran dug od 340 milijuna, objavljeno u prosincu 2009)

0 Manchester City (vlasnikovom dokapitalizacijom saniran dug od 305 milijuna, objavljeno u siječnju 2010)

NAPOMENA: Brojke za engleske klubove uzete su iz službenih klupskih poreznih prijava, dok se za neengleske temelje na nedavnom istraživanju Jose Marije Gaya, financijskog eksperta i profesora na Sveučilištu u Barceloni

Нема коментара:

Постави коментар